GOZO II, eskola-elikadura osasungarri eta iraunkorrari buruzko nazioarteko jardunaldiak urrian

2022-09-09

2022ko urriaren 3tik 5era bitartean, GOZOren bigarren edizioa egingo dugu, eskola-elikadura osasungarri eta jasangarriari buruzko nazioarteko jardunaldiak, Bilboko Bizkaia Aretoan, Bidezko Elikadurak eta EHIGEk antolatuta.

Prestatu dugun programa zabalaz gozatzeko ezinbestekoa izango da aldez aurretik izena ematea, zein saiotara joan nahi den adieraziz.

Hainbat gairi buruzko jardunaldiak antolatu ditugu.

 

Instituzioen zeregina

Erakunde publikoek funtsezko zeregina dute elikadura osasuntsua eta iraunkorra sustatzeko. Jardunaldietan esperientzia interesgarrienetako batzuk ezagutzeko aukera izango dugu.

Gasteizko Udalak elikagai ekologikoak, iraunkorrak, freskoak eta sasoikoak dituzten bost haur-eskolak kudeatzen ditu. Nola egiten ari diren eta bidean zer zailtasun aurkitu dituzten ezagutzeko aukera izango dugu Gozon.

Sesto Fiorentinoko (Italia) catering publikoko Qualità&Servizi enpresako gerenteak azalduko digu nola pasatu diren elikadura-enpresa kilometrikoa izatetik beren eskolei elikagai lokal eta ekologikoak eskaintzen dizkien enpresa publiko bat izatera.

Valentziako Udalak kontsultarako eta sektorean parte hartzeko organo bat du, Valentziako Elikagaien Kontseilua izenekoa, tokiko nekazaritzako elikagaien sistema jasangarriagoa, osasungarriagoa eta bidezkoagoa sustatzea du helburu.

Espainiako Kontsumo Ministeriotik eta Valentziako Generalitatetik elikadura txarraren publizitatea eta marketina arautzeko egiten ari diren lege-proposamenak ezagutuko ditugu. Gai horren inguruan Portugal, Txile eta Mexikon garatzen ari diren ekimenak aurkeztuko dizkigute.

 

Lehen sektorearen zeregina

Ondo egituratutako lehen sektorea ezinbestekoa da eskola-elikadura lokala bermatzeko. Ekoizleek dituzten erronkak eta zailtasunak ezagutuko ditugu.

Horrela, Ereindajanen esperientzia ezagutuko dugu. Debagoienako proiektu honen helburua kontsumo eredu hurbil eta bidezkoak eta eredu agroekologikoa sustatzea da.

CEPAEN Nafarroako Nekazaritza Ekoizpen Ekologikoaren Kontseiluaren esperientzia ere izango dugu, Nafarroako 50 ikastetxetako 12.000 menutan TOP 5 elikagaiak sartzea lortu baitu (ekologikoak, lokalak, freskoak, sasoikoak eta lehen sektorekoak). Aholku onak emango dizkigute.

Tokiko elikagaien erosketa publikoak lehen sektore jasangarri eta bidezkoa sustatzeko duen garrantzia aztertuko da, eta, aldi berean, herritarrei kalitatezko eta gertuko elikagaiak ematea.

 

Botere instituzionala kontrolatzeko tresna sozialak

Gizarte zibilak funtsezko zeregina betetzen du elikaduraren arloko erakunde-boterearen kontrolean. Estatuko eta nazioarteko esperientziek horren berri emango digute.

Foodinsiderreko presidenteak Italiako eskola-menuak hobetzeko helburua duen ekimen honen azken nobedadeak kontatuko dizkigu, udalek ikasleei eskaintzen dieten elikadura baloratzen duen ranking baten bidez.

DESC, Eskubide Ekonomiko, Sozial, Kultural eta Ingurumenekoen Behatokiaren helburuetako bat osasuna eta elikadura defendatzea da. Zer eta nola egiten duten kontatuko digute.

 

Hezkuntza-komunitatearen zeregina

Hezkuntza-komunitatea presio-elementua izan daiteke eta izan behar du ikasleentzako elikadura osasuntsua lortzeko. Horren adibide, estatuko eta Euskal Herriko hainbat esperientzia izango ditugu.

Eskola-jantoki publikoa produktu ekologiko eta lokalekin kudeatzen dituzten bi esperientzia egonkor izango ditugu: Laukariz (Mungia) eta Urduña.

Beasaingo Murumendi eskolak, Biziola kooperatibarekin batera, abian jarri duen proiektuaren berri emango digu. Kooperatiba horren helburua da eskualde iraunkorrago, orekatuago eta autonomoago baten alde egiten duten eragileen artean sareak ehuntzea.

Jakako San Juan de la Peña eskola publikoak zuzenean kudeatzen du bere jantokia, bertako eta sasoiko elikagaiekin. Jardunaldietan izandako esperientzia kontatuko digute eskolako ordezkariek.

Egitarau ofizialaz haratago, jardunaldiek topagune eta elkartrukerako guneak izango dituzte bertaratutakoen eta hizlarien artean, eta sorpresa ugari izango dituzte topaketa atsegina eta dibertigarria izan dadin.

 

Informazio praktikoa

– Jardunaldiak Bizkaia Aretoan egingo dira, urriaren 3an, 4an eta 5ean. Hemen ikus dezakezue nola iritsi Bizkaia Aretora.

Txikigune zerbitzua egongo da. Zerbitzu hori eskatzeko, mezu elektroniko bat bidali beharko da irailaren 26a baino lehen info@gozo.eus helbidera, haurren izena eta adina adieraziz, baita zerbitzua zein egunetan/ordutan beharko den ere. Beste informazio garrantzitsua ere adierazi behar da (premia bereziak, alergiak…).

– Ikusi programa osoa hemen.